-Edelstenen & Kristallen

Een aanvullende pagina over veel edelstenen en kristallen, die je vaak tegenkomt en voor het merendeel ook kunt vinden in Praktijk Je Pure Zelf. Hieronder lees je informatie over de werking van een specifiek edelsteen/kristal, bij welk chakra en sterrenbeeld deze past en hoe je ze kunt reinigen.

 

EDELSTENEN en KRISTALLEN – ALGEMENE INFORMATIE

Een korte notitie over edelstenen en kristallen in het algemeen.

Allereerst wil ik je graag laten weten dat een ‘edelsteen’ en een ‘kristal’ hier hetzelfde betekenen.
Daarnaast zijn stenen niet bedoelt voor inwendig gebruik: gebruik de stenen dus op of bij het lichaam (uitwendig) of los in een ruimte.

Wil je een steen kopen dan kun je bij het kiezen van een steen letten op de volgende zaken: kleur, werking of grootte. Maar het belangrijkste is, is dat je een steen kiest waarvan je weet/voelt dat die bij je past: de steen voelt goed voor je, wordt je er blij van, vind je ‘m mooi, hij past bij je. Vervolgens kun je kiezen voor een steen voor in je (broek)zak of met een haakje voor aan een hanger of speldje.

Hoewel aan iedere steensoort een eigen werking wordt toegeschreven, kun je in het algemeenheid stellen dat de kleur van de steen past bij het chakra met dezelfde kleur. Dus bijvoorbeeld: het keelchakra (5) heeft de kleur blauw en blauwe stenen zoals Aquamarijn, Celestien of Sodaliet passen daar dan bij. Hetzelfde geld ook wel een beetje voor het sterrenbeeld: Rode stenen (de kleur van actie en passie) passen bijvoorbeeld bij Ram en Schorpioen en Blauw-Groene stenen (met de kleur van water) passen bijvoorbeeld bij Waterman, Kreeft en Vissen.

Bij de meeste genoemde steen in de lijst hieronder, staat een manier om de steen te reinigen. Zoals je kunt lezen kan dit per steen verschillen, maar om het reinigen van gekocht of gekregen stenen wat makkelijker voor je te maken, kun je het volgende onthouden: reinig iedere steen voor gebruik en na een tijdje opnieuw (geef hierbij een intentie, bijvoorbeeld: “ik verwelkom je bij mij en reinig je van alle energieën die je hebt opgedaan en niet bij je horen, zodat jouw kracht mij optimaal kan ondersteunen”), gebruik geen water, leg ze niet in het zonlicht, reinig bijvoorbeeld wel door de steen in een stapeltje bergkristal steentjes te leggen, door de wierook rook te halen of in het (volle) maanlicht te leggen.

Wanneer een steen ‘klaar‘ is, zal het breken, barsten, loslaten of zoekraken. Dank de steen voor de ondersteuning die je hebt mogen ontvangen en geef terug aan de Aarde.

De ene steen is krachtiger dan de andere en sommige zijn dus wat minder geschikt voor (kleine) kinderen, kun je niet op je huid dragen of in je drinkwater doen. Verdiep je daarom in de juiste behandeling wanneer je een steen kiest die je niet gebruikt om in een ruimte neer te zetten of in je (broek)zak bij je te dragen.

 

EDELSTENEN en KRISTALLEN – DE WERKING

Aardbeikwarts
Liefde – Vreugde – Genieten
Aardbeienkwarts bevordert liefde, genieten van kleine dingen, humor en vreugde en is daarom goed tegen innerlijke onrust en spanningen. De steen helpt positieve affirmaties bekrachtigen en heeft een positieve uitwerking op het hart.
Chakra: 4
Sterrenbeeld: Weegschaal
! Kan gedragen worden op het lichaam en op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

Agaat
Aardend – Beschermend – Stabiliserend
Agaat is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. De steen bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Het stimuleert spirituele en geestelijke groei door aan te zetten tot zelfreflectie en spoort aan even afstand te nemen en alles wat objectiever te bekijken. Het bevordert rationeel en logisch denken, concentratie, het analytisch vermogen en helpt daarom om praktische oplossingen te vinden voor problemen. Agaat beschermt het aura, geeft een veilig gevoel en brengt balans in lichaam, ziel en geest. Fysiek is agaat een goede steen om tijdens de zwangerschap te dragen (voor zowel moeder als kind) omdat het beschermend werkt, groei stimuleert en een gunstige werking op de baarmoeder heeft. Het heeft een positieve invloed op maag, blaas (bij bijvoorbeeld een blaasontsteking), ogen, bloedvaten en stimuleert de stofwisseling.
Er zijn verschillende soorten agaat, zoals de Botswana agaat, de Boom agaat of de Mosagaat. De agaat heeft vele kleuren en per steensoort ook een unieke werking. Kies een steen uit die je mooi vind of waarover je een goed gevoel hebt.
Chakra (mede afhankelijk van de kleur): Basis chakra (1e), heiligbeen chakra (2e) en hart chakra (4e)
Sterrenbeeld: Schorpioen en Vissen
! Botswana agaat kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

Amazoniet
Balans – Stralingsbescherming
Amazoniet brengt balans en is een sterke beschermer tegen negatieve energie, elektromagnetische straling (mobiel, pc, etc.) en schadelijke invloeden van milieuvervuiling en wateraders. Daarnaast werkt de steen kalmerend en brengt het evenwicht bij stemmingswisselingen, verdriet, bezorgdheid, angst, trauma’s, zorgen en rouw. Het versterkt de vrije wil, vermindert slachtoffer houding en helpt bij het in balans brengen van intuïtie en verstand. Amazoniet heeft een gunstige werking op zenuwen/zenuwstelsel, de hersenen, tanden, botten, huid en het stofwisselingssysteem, het werkt ontkrampend.

Chakra: 4 – 5
Sterrenbeeld: Maagd
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet reinigen met water.

Amethist
Beschermend – Zuiverend – Spiritueel
Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en met gedrag dat niet in dienst staat van je hoogste zelf. Het helpt bij het aanpakken van verslavingen en geeft inzicht in emotionele processen. Kan intuïtie, spirituele groei en inzichten bevorderen. Heeft een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn/migraine en slaapproblemen. Kan ingezet worden om een ruimte te zuiveren. Samen met Bergkristal en Rozenkwarts creëert het een harmonische sfeer.

Chakra: 6 – 7
Sterrenbeeld: Vissen & Waterman
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet in fel zonlicht houden.

Angel aura
Vrede – Tevreden – Spiritualiteit
Angel aura kwarts -een nieuwe steensoort- zijn bergkristal punten, clusters en stenen die behandeld worden met o.a. platina en zilver. Het resultaat is heel zachte en lichte energie welke een sereen, vredig en tevreden gevoel geeft. De steen heeft een sterke connectie met het Engelenrijk en helpt je haar boodschappen ontvangen. Het bevordert hierdoor spirituele inzichten en kennis en helpt je om je spirituele levensdoel te vinden. Angel aura kwarts is een krachtige reiniger van lichaam, geest en ziel en helpt je losmaken van negatieve entiteiten en verbindingen. Omdat de steen zo’n fijn en rustig gevoel geeft, helpt de steen om stress, spanningen en zorgen te verminderen.
Chakra: 7
Sterrenbeeld: allen
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet te lang in fel zonlicht houden, of hard stromend water.

Angeliet
Beschermend – Kalmerend – Spiritueel (Engelen)
Angeliet is een beschermende en kalmerende steen, het bevordert het gevoel van innerlijke vrede, verbondenheid, empathie en mededogen. Het heeft een kalmerende werking bij psychische belasting en heftige emoties. Het helpt om eerlijk te zijn en gevoelens te uiten en tot acceptatie. Angeliet bevordert astraal reizen en spirituele ervaringen en communicatie (met engelen), maar zorgt er ook voor dat je goed geaard blijft. De steen heeft een gunstige werking op de waterhuishouding (nieren, oedeem), keel, ontstekingen, schildklier, longen en werkt verkoelend.

Chakra: 5 –  6
Sterrenbeeld: Waterman
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet reinigen met water.

Auraliet-23
Grondt – Heelt – Reinigt- Spiritueel (Engelen)
Een zeer oude steen, die qua uiterlijk lijkt op de Amethist. De steen wordt gevonden in het verre noorden van Canada, heeft een hoge energie en een sterk verbindende energie met de aarde en met de engelen. Het zorgt voor grote verschuivingen in het bewustzijn en brengt je weer wat stappen verder. De steen zorgt zo voor een terugkeer naar de kern. Auraliet opent het goddelijke in je: bij onze geboorte zijn we al perfect en in onze kern zijn we dat
nog steeds ook na jaren waarin we veel blokkades opdoen. Verwijdert de door het ego opgedane angsten en overtuigingen en laat de ziel weer dansen.
Chakra: allemaal
Sterrenbeeld: alle sterrenbeelden
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet in fel zonlicht houden.

Aventurijn -groen
Kalmerend – Beschermend – Doorzetting
Aventurijn werkt kalmerend en beschermend en bevordert een gevoel van welzijn. De steen trekt voorspoed en geluk aan en motiveert om je dromen waar te maken. De steen stimuleert tolerantie, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, individualiteit en het bedenken van ideeën. Het werkt ontspannend en kalmerend bij woede, ergernis en irritaties. Aventurijn werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en heeft tevens een positieve werking op stress gerelateerde hoofdpijn/migraine, ogen, zenuwstelsel, spieren, stotteren of blozen. Het bevordert besluitvaardigheid en volharding. De steen absorbeert elektromagnetische straling (mobiel, pc, etc.) en beschermt tegen invloeden van milieuvervuiling en wateraders.

Chakra: 4
Sterrenbeeld: Stier & Tweeling & Maagd
! Kan gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden gereinigd.

Aquamarijn – kleurloos tot blauw-/groen achtig.
Kalmerend – Ontspannen – Communicatie
Aquamarijn heeft een sterk kalmerende werking, zowel geestelijk als lichamelijk. Het maakt oprecht, eerlijk, tolerant, onbezorgd, ontspannen en vrolijk. Het helpt je in ‘the flow’ komen en in het moment leven. Het bevordert communicatie en kennisoverdracht en helpt bij het goed verwoorden van ideeën en concepten en ondersteunt hierdoor bij spreken in het openbaar of bij het voor de klas staan. Het is een goede steen om te dragen als zaken afgerond moeten worden, want het maakt dynamisch, volhardend, doelgericht en succesvol. Het zorgt voor een heldere geest als je verward bent, verscherpt de waarneming en bevordert zelfexpressie. Aquamarijn is heel geschikt om bij je te dragen tijdens meditatie. Het bevordert spirituele groei, mediamieke gaven, intuïtie en helderziendheid. Fysiek werkt de steen verkoelend, brengt balans in het hormoonstelsel en stimuleert groei. Het heeft een positieve werking op de keel, klieren, schildklier, hypofyse, ogen, het gebit en de kaak. Aquamarijn kan verlichtend werken bij hoesten en bronchitis, huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis en bij ontstekingen aan de voorhoofds- en bijholtes. Tenslotte kan het de vochtbalans herstellen, vermindert het stressgerelateerde darmklachten en kalmeert het overmatige reacties van het immuunsysteem, zoals allergieën (met name hooikoorts) en auto-immuunziekten.
Chakra: 5
Sterrenbeeld: Tweelingen, Weegschaal, Waterman & Vissen
! Kan gedragen worden op het lichaam en onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Kan op allerlei manieren worden gereinigd en opgeladen. Vermijd fel zonlicht.

Bergkristal
Zuiverend – Vitaliserend – Balanserend
Bergkristal heeft een enorme geneeskracht en is zeer geschikt voor healings en energetisch werk. De steen is neutraal en zuiver, reguleert energie (geeft en slaat op). Het beschermt de aura tegen straling, reinigt chakra’s en brengt ze in balans. Het bevordert concentratie, helder denken, onpartijdigheid en probleemoplossend. De steen werkt zuiverend, vitaliserend, verkoelend, pijnstillend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Vermindert zwellingen, misselijkheid en diarree.

Chakra: allen
Sterrenbeeld: Leeuw & Steenbok
! Kan gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden gereinigd en opgeladen.

Borniet
Optimisme, Positiviteit
Borniet, met zijn vele iriserende kleuren wordt ookwel pauwenerts genoemd en geeft kracht, vertrouwen en maakt vrolijk. De steen geeft het inzicht en vertrouwen dat je op je plek bent in dit leven. Het maakt positief en optimistisch en helpt je genieten van het leven en gelukkig zijn. Het activeert de chakra’s, brengt ze in balans en stemt ze op elkaar af. Dit werkt vitaliserend en helpt negatieve energie afvoeren uit je systeem. Fysiek werk borniet ontstekingsremmend en koortsverlagend, brengt het de stofwisseling in balans, stimuleert de bloedcirculatie en heeft een positieve werking op artritis en artrose.
Chakra: allen
Sterrenbeeld: Ram
! Borniet kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.

Calciet
Ontwikkeling&Groei – Zelfvertrouwen
Calciet activeert en stimuleert lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling. De steen werkt motiverend, bevordert zelfvertrouwen, daadkracht, standvastigheid en geeft hoop en moed. Het verenigt gevoel en verstand, kalmeert de geest en zorgt hiermee voor innerlijke rust. Calciet stimuleert analytisch denken, bevordert de concentratie en trekt succes aan. Het kan negatieve energie uit een ruimte absorberen (regelmatig reinigen). Het stimuleert de stofwisseling en het immuunsysteem en bevordert groei bij kinderen. Het heeft een gunstige werking op het hart en hartritmestoornissen, het skelet, de gewrichten en stimuleert de calciumopname.

Chakra: afhankelijk van de kleur (meerdere varianten; zoals geel-oranje-groen).
Sterrenbeeld: –
! Kan op het lichaam gedragen worden. Niet (langdurig) blootstellen aan water.

Carneool
Aardend – Zelfvertrouwen – Positiviteit
Carneool werkt aardend, activerend en vitaliserend. De steen werkt opbeurend en motiverend en geeft zelfvertrouwen (en heeft hierdoor een positief effect op depressie, apathie en verwarring). Het maakt standvastig, behulpzaam, idealistisch, trekt succes aan en bevordert het vermogen om problemen snel en pragmatisch op te lossen. Carneool beschermt tegen negatieve emoties en andere mensen. De steen bevordert vruchtbaarheid, heeft een positief effect op de vrouwelijke geslachtsorganen en helpt bij seksuele problemen. Carneool stimuleert de darmwerking voor de opname van vitamies en mineralen, zorgt voor een goede doorbloeding van de organen en weefsel, helpt bij reuma,  gewrichtsklachten en zenuwpijnen.

Chakra: 2
Sterrenbeeld: Ram & Leeuw & Kreeft & Maagd
! Kan gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden gereinigd.

Chrysycolla
Communicatie – Positiviteit – Balans
Chrysocolla zorgt voor balans en innerlijk evenwicht en werkt activerend of kalmerend al naar gelang wat nodig is in een bepaalde situatie: activeert bij futloosheid en werkt kalmerend bij stress. Verwerk alle opgeslagen en belastende energie in je aura en activeer de chakra’s waardoor je, als je in balans bent, dit op eigen kracht kan. Ook draagt het bij aan positiviteit, met name in een periode van verdriet en stimuleert het de communicatieve vermogens. Tevens ondersteunend bij menstruatie en overgangsklachten.
Chakra: 4 en 5
Sterrenbeeld: Waterman, Tweelingen, Maagd & Stier
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet reinigen met water.

Citrien
Levensenergie – Positivisme

Citrien is een zonnige en verwarmende steen. De steen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, extraversie en stimuleert verwezenlijking. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten en fobieën en zelfdestructief gedrag te overwinnen. Citrien trekt geluk, voorspoed, rijkdom, overvloed en succes aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen. De steen maakt creatief, bevordert zelfexpressie en helpt om conflicten op te lossen. Citrien beschermt de aura en reinigt de chakra’s. Het geeft energie, stimuleert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de maag, milt, alvleesklier en darmen. Ook helpt citrien bij infecties van de nieren en blaas, verbetert het de bloedcirculatie en helpt het mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom.
Chakra: 3
Sterrenbeeld: Tweelingen & Leeuw
! Kan gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden opgeladen.

Celestien
Spirituele ontwikkeling Vertrouwen Communicatie
Celestien is een krachtige steen die spirituele ontwikkeling en helderziendheid bevordert. Het trekt voorspoed aan en geluk en helpt te vertrouwen op de eigen intuïtie. Celestien bevordert creativiteit en is zeer geschikt voor mensen die in het openbaar moeten spreken (en andere vormen van communicatie). Het helpt bij het herinneren van dromen of meditatie-beelden. Het werkt kalmerend, pijnstillend en spierontspannend. Bij kwalen aan ogen, oren, keel en rusteloze benen.
Chakra: 5 – 6 – 7
Sterrenbeeld: Tweelingen
! Kan gedragen worden op het lichaam. Vermijd fel zonlicht en water.

Fluoriet
Beschermend – Stabiliserend – Concentratie
Fluoriet kan donkergeel, groen, blauw, violet of zwart van kleur zijn. De steen is doorzichtig met een glasachtige glans.

Fluoriet is een beschermende en stabiliserende steen, die het zelfvertrouwen vergroot en helpt structuur te brengen in ons leven. De steen geeft inzicht in beperkende gedrag- en denkpatronen en onderdrukte gevoelens en werkt emotioneel stabiliserend. Fluoriet is een goede steen om te dragen tijdens het studeren. De steen bevordert de concentratie, zorgt voor een snelle informatie-verwerking en helpt om verbanden te leggen met al aanwezige kennis. Het beschermt tegen en reinigt elektromagnetische straling (mobiels, pc, tv, etc). De steen heeft een positieve werking op stijfheid, gewrichtsproblemen en reuma. Het is goed voor de botten en tanden en het verlicht de pijn bij gordelroos en andere zenuwpijnen. Verder heeft het een gunstige werking op de huid en slijmvliezen, met name van de ademhalingswegen.
Chakra’s: Afhankelijk van de kleur
Sterrenbeeld: Waterman & Vissen
! Kan gedragen worden op het lichaam. Vermijd fel zonlicht en water.

Granaat
Stimulerend – Optimisme – Zelfvertrouwen
Granaat, die roodachtig van kleur is, is de perfecte steen voor crisissituaties en of wanneer het leven uitzichtloos lijkt: de steen geeft kracht en energie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit. Het bevordert hoop en moed, optimisme, levensvreugde en overlevingsdrang. Blokkades, weerstanden, remmingen en beperkende gedrag- en denkpatronen worden verminderd. Fysiek vergroot granaat het zelfgenezendvermogen van het lichaam, versterkt het immuunsysteem en bevordert de opname van vitaminen en mineralen. Verder heeft de steen een positieve invloed op sexualiteit, bloed en de bloedsomloop, hart en longen.
Chakra: 1
Sterrenbeeld: Ram, Leeuw & Schorpioen
! Kan op of bij het lichaam gedragen worden en op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

Hematiet
Aardend – Beschermend – Harmoniserend
Hematiet geeft zelfvertrouwen, vergroot het zelfrespect en de overlevingsdrang en versterkt de wilskracht. Het verbetert de concentratie en het geheugen. Het is een goede steen om te dragen als hulp bij verslavingen en dwangstoornissen. Hematiet heeft een krachtige werking op het bloed en helpt bij problemen met de bloedsomloop, zoals bloedarmoede (stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes), aambeien en neusbloedingen. Het werkt eveneens bij kramp in de benen en bij slapeloosheid. Hematiet is een roodbruin tot zwartgrijs, soms iriserend mineraal met een metaalglans. Het is een ijzeroxide en het belangrijkste ijzererts. Hematiet is licht magnetisch maar niet zo sterk als magnetiet.

Chakra: 1
Sterrenbeeld: Ram
! Kan gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden gereinigd (houd droog).

Jade
Reinigend – Beschermend (bij reizen) – Daadkracht

Jade is een reinigende en beschermende steen (met name tegen lichamelijk letsel). Het zorgt voor harmonie en evenwicht en trekt voorspoed, geluk en welvaart aan. De steen bevordert zelfverwezenlijking en zelfredzaamheid en helpt om negatieve emoties en irritatie los te laten. Het werkt in op het hartchakra en bevordert hiermee liefde, verzorging en tolerantie. Jade stimuleert het bedenken van allerlei ideeën en ook daadkracht. Het is een goede steen om bij je te dragen tijdens vakantie of voor extra bescherming. De steen verwijdert gifstoffen uit het lichaam en brengt allerlei lichamelijke systemen in balans. Het heeft een positieve bijwerking op blaas, nieren en bijnieren, zenuwstelsel, vruchtbaarheid en bevallen.
Chakra: 4
Sterrenbeeld: Weegschaal
! Kan gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden gereinigd.

Jaspis
Aardend – Beschermend – Daadkrachtig
Jaspis werkt aardend en beschermend. De steen helpt om doelen waar te maken en ideeën om te zetten in actie en maakt astraal reizen gemakkelijker. Het maakt strijdlustige, daadkrachtig en volhardend. Het helpt je om voor jezelf op te komen, maakt je weerbaar en assertief, oprecht, eerlijk, hulpvaardig en zorgt voor meer balans in je lichaam. Rode jaspis is dynamisch en activerend om energie te laten stromen en blokkades te doorbreken in de onderste chakra’s en knieën. De steen bevordert ook organisatorische vaardigheden, snel denken en stimuleert de fantasie. Jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling, negatieve invloeden en milieuvervuiling. De steen heeft een positieve invloed op de bloedsomloop, spijsvertering en geslachtsorganen. Rode jaspis stimuleert de werking van de lever: werkt ontgiftend.
Chakra: afhankelijk van de kleur (rood = 1e chakra, groen is 4e, etc.)
Sterrenbeeld: Ram & Schorpioen
! Kan langdurig gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden gereinigd.

Kyaniet
Spiritualiteit Kalmerend Belemmeringen

Kyaniet is een spirituele steen met een kalmerende en evenwichtige werking. Het helpt ons de regie over ons eigen leven voeren en om in te zien dat we geen marionetten van het lot zijn maar onze eigen toekomst vorm kunnen geven. De steen werkt kalmerend, brengt innerlijke rust en helpt onze blokkades en angsten te doorbreken. Het maakt spontaan, empathisch en zet aan tot zelfexpressie en communicatie. Het bevordert ook helderheid van geest, logisch en rationeel denken en eerlijk en oprecht zijn. Spiritueel vergroot het onze paranormale vermogens en intuïtie en helpt bij meditatie en contact maken met gidsen. De steen werkt aardend en reinigt de chakra’s en aura en brengt ze in balans. Fysiek heeft kyaniet een positieve werking op de (kleine) hersenen, motoriek en flexibiliteit, spieren, schildklier, (bij)nieren, keel en strottenhoofd en werkt koortsverlagend. Het is een goede steen voor zangers en mensen die in het openbaar moeten spreken. Kyaniet is wit, groenachtig, blauw, blauw/grijsgestreept. De is steen is gelaagd, doorzichtig of opaak met een glas- of parelmoerglans. Het is een hele kwetsbare steen.
Chakra: 5 – 6
Sterrenbeeld: –
! Kan gedragen worden op het lichaam. Ruwe variant is zeer kwetsbaar: reinig voorzichtig (bv in maanlicht).

Labradoriet
Beschermend – Spiritueel – Kracht

Labradoriet is een sterk beschermende en spirituele steen. Het beschermt het energieveld (aura) tegen negatieve invloeden (door mensen) uit de omgeving. De steen vermindert angst en geeft kracht en doorzettingsvermogen. Het versterkt de intuïtie en mediamieke gaven, stimuleert de fantasie en creativiteit en helpt ideeën ontwikkelen. Labradoriet laat contact maken met het onderbewuste en herinneren. De steen werkt bloeddruk verlagend en kalmerend, reguleert de stofwisseling en heeft een positief effect op verkoudheid, jicht, reuma, de ogen en de menstruatie.
Chakra: afhankelijk van de kleur
Sterrenbeeld: Leeuw & Schorpioen & Boogschutter
! Kan gedragen worden op het lichaam. Kan op allerlei manieren worden gereinigd.

Lapis Lazuli
Spirituele ontwikkeling – Eerlijke communicatie – Jezelf zijn
Lapis lazuli is een hele spirituele steen: bevordert spirituele kracht, spirituele vaardigheden, astraal reizen, verlichting, wijsheid en geeft innerlijke rust en vrede. De steen maakt eerlijk, oprecht en helpt innerlijke waarheid vinden en accepteren. Het helpt om je eigen weg te bewandelen, het bevordert creativiteit, objectiviteit en helderheid van geest. Het heeft een positief effect op vriendschappen en liefdesrelaties en helpt om jezelf goed te kunnen uiten. Heeft een positieve werking op migraine, slaapproblemen, duizeligheid, stress, het immuunsysteem, gehoor en verlaagd de bloeddruk.

Chakra: 5 – 6
Sterrenbeeld: Maagd & Boogschutter
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet reinigen met water.

Lepidoliet
Focus – Loslaten – Innerlijke rust – Negatieve energie
Lepidoliet schenkt je de concentratie die je nodig hebt om je doelen weer zichtbaar te krijgen, wanneer je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat het roer van je leven uit je handen geglipt en het voelt alsof je op een woeste zee ronddobbert. Het laat alle bagage en negatieve emoties los, die houden je alleen maar tegen terwijl je rationele en analytisch denken je nu verder kunnen helpen. Laat het los en ervaar innerlijke rust zo komen de beperkende gedrag en denk patronen aan het licht, zodat je ze heel bewust kunt analyseren en doorbreken. Lepidoliet is een ‘must have’ voor mensen die het roer willen omgooien en willen gaan voor iets waar ze werkelijk gelukkig van worden. Lepidoliet helpt ook bij stemmingswisselingen, piekeren en dwangmatige gedachten en beschermt tegen elektromagnetische straling en negatieve invloeden van buitenaf. Lepidoliet is een fijne steen om te dragen als je last hebt met slapen of gewrichtsklachten hebt. De steen werkt ontgiftend en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
Chakra: 4 en 7
Sterrenbeeld: Weegschaal
! Kan gedragen worden op het lichaam. Vermijd contact met
 water.

Maansteen
Vrouwelijke energie – Vruchtbaarheid – Intuïtie
Maansteen heeft een sterke connectie met de maan en de vrouwelijke energie. De steen bevordert vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven en versterkt paranormale vermogens. De steen heeft een sterk effect op de slaap en dromen. Werkt goed bij menstruele klachten, zwangerschap, borstvoeding. Werkt ontgiftend, vocht afdrijvend en balanceert het hormoonstelsel en spijsverteringsstelsel.

Chakra: 2
Sterrenbeeld: Schorpioen & Weegschaal
! Kan gedragen worden op het lichaam. Vermijd fel zonlicht, chemicaliën en water.

Malachiet
Emotionele balans – Bescherming
De Malachiet is heel krachtig en brengt stabiliteit als je emotioneel gezien uit balans bent. Brengt bescherming tegen negatieve energie en beschermt tegen gevaar (bijvoorbeeld wanneer je op reis bent). Ook geschikt als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling om hardnekkige blokkades te doorbreken en gevoelens van angst en remmingen los te laten.
Malachiet ondersteunt ook als je bezig bent met je lichaam: bij het afvallen werkt Malachiet sterk ontgiftend. Ook voor mensen die een te hoge bloeddruk hebben kan de Malachiet worden gebruikt. Alle pijntjes en kwalen aan het bewegingsapparaat hebben baat bij Malachiet. En een must have voor vrouwen die last hebben van hormoonwisselingen, PMS en Menopauze.
! Bij enkele mensen kan Malachiet lichte hartkloppingen veroorzaken. Vervang deze steen dan door Rhodoniet of rozenkwarts.
Chakra: 4
Sterrenbeeld: Schorpioen en Stier
! Vermijd langdurig contact met de huid en vermijd contact met water.

Obsidiaan
Inzicht – Reinigend – Persoonlijke groei
Obsidiaan is ontstaan uit snel afgekoeld lava en wordt dus gevonden in vulkanische gebieden. Het is een opaak zwarte, glasachtige steen soms met witte, grijze of rode vlekjes. 
Obsidiaan is een sterk inzichtgevende en reinigende steen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling door (zelf)inzicht en het opruimen van bagage uit het verleden. Het brengt de waarheid, de kern of oorzaak van dingen (of ziekte) en verdrongen en weggestopte ervaringen en emoties naar boven. Het bevordert helderheid van geest en verscherpt de zintuigen. Fysiek werkt de steen pijnstillend, krampopheffend, stimuleert de spijsvertering, ontgift en verbetert de doorbloeding. De steen kan hierdoor ook verwarmend werken bij chronisch koude handen en voeten.
Chakra: 1
Sterrenbeeld: Schorpioen & Steenbok
! Kan op het lichaam gedragen worden en op alle manieren gereinigd en opgeladen worden (maar
omdat obsidiaan zo effectief negatieve energieën opneemt, is het belangrijk de steen na gebruik onder stromend water te reinigen).

Onyx
steun – kracht – anti-stress
Onyx bij je dragen kan helpen in belastende en stressvolle situaties. De steen geeft steun, kracht en doorzettingsvermogen en helpt je je doelen te bereiken. Het maakt standvastig en verantwoordelijk en stimuleert zelfverwezenlijking. Onyx stimuleert analytisch denken, logica, concentratie en helpt om een nuchtere en realistische houding aan te nemen. Het is een goede steen voor mensen die makkelijk afgeleid of beïnvloed worden. Fysiek heeft onyx een positieve werking op het gehoor, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het gebit, botten en de voeten.
Chakra: 1
Sterrenbeeld: Steenbok
! Kan op het lichaam gedragen worden en op alle manieren gereinigd en opgeladen worden

Robijn
Passie – Hartstocht – Activerend
Robijn is net als saffier een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund (bruin-zwart tot roze-rood) heet robijn en andere kleuren heten saffier.
Robijn geeft kracht en energie en werkt sterk activerend (kan daardoor te krachtig zijn voor gevoelige mensen die snel overprikkeld raken). De steen activeert het hart chakra en stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit, een positieve houding en overvloed. Robijn maakt sterk en beschermt hierdoor tegen psychische aanvallen en mensen die energie bij je weghalen. Het bevordert een heldere, scherpe kijk, concentratie en helpt hiermee realistische doelen stellen. Lichamelijk geeft de steen ook kracht en vitaliteit en helpt tegen uitputting en apathie. Robijn werkt ontgiftend en heeft een positieve werking op de bloedcirculatie, koorts, nieren en bijnieren, de voortplantingsorganen, de milt en infectieziekten.
Verzorging: Robijn kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.
Chakra: 1 + 4
Sterrenbeeld: Ram, Leeuw & Schorpioen
! Kan op het lichaam gedragen worden.

Rookkwarts
Bescherming – Aarding – Ontspanning
Een beschermende, aardende en ontgiftende steen (lichaam, ziel, geest). Een goede steen om te dragen bij klachten gerelateerd aan stress en in belastende situaties. Helpt bij loslaten, ontspannen, accepteren en weerstand bieden. Werkt gunstig in op angst, nachtmerries en depressie. Stimuleert een pragmatische en positieve houding.

Chakra: 1
Sterrenbeeld: Stier & Steenbok
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet in fel zonlicht houden.

Rozenkwarts
Liefde
Een steen van het hart en de liefde. Opent het hartchakra om liefde te ontvangen en te geven. Kalmeert bij verdriet en trauma’s. Bevordert empathie, eigenliefde, zelfacceptatie, vriendschappen, openheid en behulpzaamheid. Maakt ontvankelijk voor schoonheid, fantasie en creativiteit. Heeft een positieve werking op de geslachtsorganen, het hart en longkwalen. Helpt ook bij hersen-gerelateerde ouderdomskwalen.

Chakra: 4
Sterrenbeeld: Stier, Kreeft & Weegschaal
! Kan gedragen worden op het lichaam. Niet in fel zonlicht houden.

Sodaliet
Inzicht – Verbindend – Uiten

Sodaliet geeft inzicht in jezelf. Het bevordert zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het helpt het denk-gedachtenpatroon te doorbreken, bevordert vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en uiten van je mening en gevoelens. Sodaliet versterkt logica, rationeel denken en objectiviteit en verenigt dit met de intuïtie. De steen absorbeert elektromagnetische straling (mobiel, tv, pc, etc.) en stimuleert een diepe inzichtgevende meditatie. Sodaliet kan goed gebruikt worden in een groep voor harmonie, vertrouwen en solidariteit. Het helpt bij klachten van de keel, werkt koorstverlagend, bloeddrukverlagend, verkoelend en reguleert de stofwisseling en vloeistofopname in het lichaam.
Chakra: 5 – 6
Sterrenbeeld: Boogschutter
! Kan worden gedragen op het lichaam en op allerlei manier gereinigd/opgeladen.

Tijgeroog
Beschermend – Inkeer – Moed
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. Het helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog bevordert rust, werkt pijnstillend, helpt bij overprikkeling van het zenuwstelsel en gaat hyperventilatie tegen. De steen heeft een positieve invloed op verkoudheid, astma, ogen, keel geslachtsorganen en ontkrampt spanningen. Tijgeroog kan nuttig zijn voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen en depressies.

Chakra: 3
Sterrenbeeld: Tweelingen & Leeuw
! Kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

Toermalijn
Aardend – Beschermend – Reinigend
Toermalijn is doorzichtig met een glasachtige glans in verschillende kleuren.
T
oermalijn werkt aardend, beschermend en reinigend. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. Hierdoor worden . Toermalijn helpt de energiebanen van de aura in balans te brengen, waardoor je in je eigen kracht komt te staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aanneemt. Toermalijn heeft een positieve werking op mensen, dieren, planten en bomen: de steen zorgt voor natuurlijke bescherming en stimuleert groei en bloei.
Chakra: alle chakra’s (zwarte toermalijn werkt extra in op het 1e)
Sterrenbeeld:
Weegschaal, Schorpioen & Steenbok
! Vermijd fel zonlicht.

Turkoois
Vitaliserend – Geneeskrachtig – Inzichtgevend
Turkoois is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen. Het brengt evenwicht: kalmeert, innerlijke rust, vitaliserend bij uitputting. Het geeft een positieve werking op depressie, stemmingswisselingen, apathie en paniekaanvallen. Turkoois werkt inzichtgevend en laat zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en gaat hierdoor een slachtofferhouding en zelfdestructief gedrag tegen. Het bevordert creativiteit en empathie, beschermd tegen negatieve energie en straling, werkt zuiverend en balancerend op de chakra’s. Het werkt  pijnstillend, ontgiftend, kramp opheffend, ontstekingsremmend. Het ondersteunt de opname van voedingsstoffen en heeft een positieve werking op reuma, jicht, maag, ogen, het immuunsysteem en virusinfecties.

Chakra: 5
Sterrenbeeld: Waterman & Vissen
! Kan gedragen worden op het lichaam. Vermijd fel zonlicht en water.

Unakiet
Aardend – Kalmerend – Inzichtgevend
Unakiet geeft inzicht in de oorzaak van problemen en blokkades (ook als die oorzaak in een vorig leven ligt) zodat beperkende gedrag- en denkpatronen doorbroken kunnen worden en geestelijke groei mogelijk is. De steen absorbeert elektromagnetische straling (van bijvoorbeeld magnetrons, computer, tv) als deze bij een apparaat geplaatst wordt. Fysiek stimuleert unakiet het zelfgenezend vermogen van het lichaam en het lichamelijk herstel na een ziekte of verwonding. Het heeft een positieve invloed op de geslachtsorganen, bevordert gewichtstoename als dit nodig is en stimuleert haargroei. Tevens bevordert het een goed verloop van de zwangerschap.
Chakra: 1 + 4
Sterrenbeeld: Schorpioen
! Kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

 

Voor meer informatie over de mogelijkheden of de prijzen bij Je Pure Zelf, ga terug naar WINKELTJE.

 

Voor meer informatie over edelstenen (soorten en reiniging) verwijs ik je graag door naar bijvoorbeeld de volgende website: edelstenenenmineralen.nl of de volgende boekjes: De Kristallen Gids (meerdere delen).