Samen leuke dingen doen is het nieuwe praten

Samen doen, doet meer dan praten.

Een film kijken, een rondje hardlopen of gewoon een beetje mee galmen met de radio… bij alles wat je samen doet, raak je razendsnel emotioneel verbonden. Een betere manier om je relaties te verbeteren is er niet.

Samen iets doen of creëren werkt veel beter en sneller dan praten. Samen een borrel drinken of een dagje naar het strand is niet genoeg. Het gaat om activiteiten waarbij iedereen dezelfde zintuiglijke ervaring heeft. Die situaties versterken het wij-gevoel; soms zelfs zodanig dat onderlinge verschillen, althans voor even, verdwijnen.

 

Loyaliteit en saamhorigheid

De Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini, een expert op het gebied van overtuigen en beïnvloeden, onderzoekt in zijn nieuwe boek De kracht van timing het fenomeen eenheid: Hoe meer we mensen waarnemen als een deel van onszelf, hoe sterker de onderlinge saamhorigheid en loyaliteit.

Volgens Cialdini ligt de sleutel tot verwantschap in ‘eendrachtig handelen’ – samen bewegen, zingen, trommelen, marcheren of samen iets maken: Wanneer mensen in eenheid handelen, worden ze een eenheid. De hieruit voortvloeiende solidariteit leidt tot loyaliteit en opofferingsgezindheid. Het effect is vergelijkbaar met dat van verwantschap: een gevoel van wij-zijn, samensmelten, en het vervagen van de grens tussen het zelf en de ander.

 

Gezamenlijke ervaringen

Die ervaring van op elkaar lijken is een belangrijke factor in het voelen van sympathie voor de ander en de bereidheid tot het aangaan van een band.

Handig om te weten voor een sollicitatiegesprek of eerste afspraakje: wanneer je in een gesprek je partner ‘spiegelt’ door bijvoorbeeld dezelfde houding aan te nemen, heeft dat een gunstige uitwerking op hoe hij of zij jou ziet.

 

Zo kom je makkelijker in “dezelfde zone”

  1. Samen bewegen (wandelen, dansen, ritmisch bewegen, snelheid van werken, etc.)
  2. Samen musiceren (zingen, klanken maken, naar muziek luisteren, etc.)
  3. Samen creëren (een kast in elkaar zetten, een schilderij maken, eten koken, etc.)

 

Geïnspireerd op een artikel uit Psychologie Magazine.

 

Wens je ondersteuning, heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Neem contact op !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *