De energie van de MAAN(stenen)

Ik had laatst een heel interessant gesprek met iemand over de maancyclus en de invloed van de maan op iemands humeur en ik bedacht dat het wel een leuk onderwerp is om eens uit te diepen en om deze kennis te delen. Want de invloed van de maan is groter dan je misschien zou denken.

Slaap je slecht en ben je zeer actief en vol energie?
Kijk dan eens naar buiten, misschien is het wel volle maan!

 

De maan, zon en aarde

De maan geeft geen licht van zichzelf, zoals de zon of de sterren, maar is een hemellichaam die je kunt zien wanneer het licht van de zon erop schijnt. Als hemellichaam staat de maan het dichtste bij de aarde en hoeveel van de maan je kunt zien (volle maan, halve maan, donkere maan, etc.) is afhankelijk van de positie van de aarde, maan en zon ten opzichte van elkaar.

De positie van de aarde ten opzichte van de zon is redelijk constant: de dag of nacht op aarde komt doordat de aarde in 24 uur om zichzelf heen draait en zodoende zowel naar de zon is toegedraaid, als er vanaf. De seizoenen ervaar je doordat in een periode van ongeveer 365 dagen (1 jaar) de aarde een hele cirkel om de zon is gedraaid, de ene keer er wat dichterbij (zomer) dan de andere keer (winter).

Ook de maan cirkelt om de aarde heen, maar in een veel snellere omlooptijd, namelijk in ongeveer 28 dagen. Gedurende die periode wisselt de maan in zichtbaarheid af van helemaal zichtbaar (volle maan) tot helemaal niet zichtbaar (donkere maan).

Door al dit om elkaar heen gecirkel komt het ene hemellichaam af en toe in de schaduw te staan van de ander. Bij een zonsverduistering staat de maan tussen de aarde en de zon, waardoor de zon niet zichtbaar is en het overdag donker wordt op aarde. Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan, waardoor de maan niet zichtbaar is en de volle maan tijdelijk donker wordt.

-afbeelding van internet-

 

De energie van de maan

De maan heeft invloed op het water op aarde. Dit kun je heel goed zien aan het getij (eb en vloed). Maar omdat de mens voor ongeveer 80% uit water bestaat, heeft de maan ook invloed op de mens en sommige mensen merken dit dan ook.

Wanneer de maan volledig zichtbaar is, staat de maan zo gepositioneerd dat het licht van de zon volledig wordt weerkaatst en de energie van de volle maan is (onbewust) voelbaar. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen slecht(er) slapen of emotioneler zijn. Ook zijn er meer sterfgevallen en bevallingen bij volle maan.

 

De maancyclus

Na een volle maan neemt de zichtbaarheid van de maan weer langzaam af, dit heet ‘afnemende maan’ en mensen die gevoelig zijn voor deze maan energie kunnen zich stiller voelen en minder energie hebben. Nadat de maan helemaal niet meer zichtbaar is, dit wordt donkere maan genoemd, en langzaam weer toe neemt, neemt de energie van de mensen, planten en dieren ook weer toe tot het hoogte punt bij volle maan.

In vroeger tijden werd de landbouw helemaal afgestemd op de seizoenen (zonnekracht) en de energie van de maan. Gelukkig wordt in de landbouw tegenwoordig steeds vaker teruggegrepen op deze oude methode omdat is gebleken dat de zaden/plantjes dan beter wortelen en groeien.

-afbeelding van internet-

 

Maan, Maanstonde en Emoties

Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor de maan energie dan mannen en hun cyclus (maanstonde) loopt vaak samen met de cyclus van de maan. De meeste vrouwen zijn in een natuurlijke cyclus vruchtbaar rond volle maan, waarna dan een tweetal weken volgt van afnemende maan, wat vaak duidelijk gevoeld wordt in de gemoedstoestand: een periode van verstilling en loslaten met gedrag dat wat passiever of soms wat depressiever is, of waarbij je af en toe gewoon niet zoveel zin hebt. Vervolgens komt rond donkere maan de menstruatie op gang (de maanstonde): een last valt weer van je af. De maan neemt weer toe (wassende maan) en vaak voelen veel vrouwen zich weer schoon en herboren, hebben ze meer zin in het leven van alledag en vaak verloopt de dag ook een stuk actiever.

Het is jammer om te zien hoe deze natuurlijke vrouwelijke cyclus in het moderne leven haast geen plaats meer heeft. Menstruatie wordt afgedaan als vies en ongemakkelijk (het heeft de niet zo vriendelijke naam ongesteldheid gekregen) en de emotionele cyclus mag weggeslikt worden met een handig pilletje.

Bij volkeren die dichter bij de natuur staan, meer met de natuur en aarde samenleven, is hier vaak meer aandacht en respect voor. Is het onderdeel van de natuur en de samenloop van het leven. In oude tijden (ook in Europa) werden vrouwen op het moment dat ze ‘bloed gaven’ enorm gerespecteerd, juist omdat ze op die dagen beter in stilte konden zijn en zich op die momenten beter konden afstemmen op verstilling, visioenen en daarmee op antwoorden vanuit het onderbewuste. Een aantal dagen per maand had de vrouw dus toegang tot een bijzondere wijsheid en deze periode werd dan met alle respect geleefd. Echter, een vrouw na de overgang, wanneer zij ‘haar bloed binnen hield’ had  altijd toegang tot haar innerlijke bron van wijsheid en werd daarom Wijze Vrouw genoemd en daarmee raadgeefster van de stam.

 

Mediteren met de (energie van de) maan

De emoties die passen bij de maanstanden (actief/vrolijk <–> passief/stil) kunnen voor ieder mens voelbaar zijn. Je kunt de komende periode eens voor jezelf onderzoeken hoe je je voelt en dan kijken in welke fase van de cyclus de maan zit. Ook kun je mediteren op de energie van de maan, of handelen naar deze energie.

De verschillende energieën van de maanstanden

De energie van volle maan
Luister goed naar jezelf wanneer de maan bijna vol is: hoe staat het met de wensen die je hebt gemaakt, of de doelen die je hebt gesteld? Het is tijd om nog een beetje extra energie te stoppen om het af te ronden of naar je toe te trekken.
Als de maan helemaal vol is, is de energie heel krachtig. Laadt jezelf (of je edelstenen) op met deze energie. Baadt als het ware in het maanlicht en stuur de energie naar daar waar het nodig is.

De energie van afnemende maan
Wanneer de maan vol is geweest en het licht weer afneemt is het tijd om banden te verbreken en voor het loslaten van alles dat jou niet meer dient. Een goede tijd voor reflectie en om op te ruimen. Wanneer de maan nog maar voor een kwart zichtbaar is, je hebt losgelaten wat niet meer dient is het tijd voor acceptatie, vergeving en transformatie. Waarna je voorzichtig kunt overgaan naar reflectie, vernieuwing en verbetering.

De energie van donkere maan
Bij donkere maan hoort de energie van rust en introspectie, loslaten en zuiveren.
Je kunt hierbij dus heel goed een zuiverende douche of bad nemen (want water en zout zijn reinigend) of je huis reinigen.

De energie van wassende maan
Wanneer donkere maan voorbij is zal de maan langzaam weer in zicht en kracht toenemen. Het is tijd voor een nieuw begin, met nieuwe wensen, zaadjes planten en doelen stellen.
Kom in actie en behoud je focus met de toenemende energie. Doe oefeningen om je te aarden (wandelen, mediteren met de focus op de ademhaling in je buik) en doe eens (of laat doen) een divinatie.

 

OEFENING

Kijk de komende maand eens naar de maan en noteer je ervaringen. Doe dit in ieder geval 1 maancyclus lang, maar dit mag natuurlijk ook langer als dat goed bij je voelt.

  • In welke fase zit de maan (vol, afnemend, donker, wassend)?
  • Hoe voel jij je (deze dag, deze week)?
  • Wat zijn jouw ervaringen met de energie van de maan?
  • Hoe kijk jij hier zelf nu naar de effecten in of om jou heen?
  • Zou je iets willen veranderen? En wat dan?

Als je wilt kun je meer informatie opzoeken over de maan:

  • Hoe gingen jouw voorouders om met de maan?
  • Welke namen horen bij welke seizoenen?
  • Welke symboliek werd gegeven aan de maan?
  • Wat betekende de maan in welke maand?
  • etc.

Natuurlijk kun je op internet (of in de bieb) ook heel veel informatie vinden.

 

EXTRA INFORMATIE: MAANSTEEN

Je kunt bij het mediteren ook een maansteen gebruiken, dat is een edelsteen die gekoppeld is aan de energie van de maan. Maansteen komt voor in vele pastellerige kleurtonen: van ‘maanwit’ tot oranjeachtig en grijs en is in meerdere vormen en grootten te koop bij Je Pure Zelf (per stuk ca. € 3,- tot € 5,-).

Maanstenen hebben een sterke connectie met de maan en de vrouwelijke energie. De stenen wordt een ontgiftende werking toegeschreven, bevorderen de stofwisseling en zorgen voor hormonaal evenwicht. Maansteen heeft tevens een kalmerende werking en helpt bij het uiten van je emoties. Maansteen bevordert de intuïtie en versterkt paranormale gaven. Het is een steen die zorgt voor helderheid van geest en helpt bij sterk wisselende stemmingen.

Maansteen is ook te koop in het Winkeltje van Je Pure Zelf, als trommelsteen in verschillende groottes en kleuren. Komt gerust eens langs om te kijken of er een steen is die bij je past. Kijk voor meer informatie over deze steen eens op de website van Je Pure Zelf. Je kunt op deze pagina ook informatie lezen over vele andere stenen. Zit er iets voor je bij, wil je langs komen en ze zien (of voelen), wil je meer informatie of heb je vragen?
Neem gerust contact met mij op!

 

Wens je ondersteuning, heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Neem contact op !

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.