Heilzame werking van etherische oliën

Waarschijnlijk herken je dit wel: dat je het ene parfum heerlijk vindt ruiken en het andere juist helemaal niet. Of dat je favoriete parfum de ene dag toch lekkerder ruikt dan de andere dag. Dat komt omdat de ene geur (op die dag) beter bij je past dan de andere en dat heeft allemaal te maken met het trillingsgetal van jou(w lichaam) en die van geuren.

 

Omdat ik verzot ben op lekkere pure geuren en natuurlijke producten, ben ik mij gaan oriënteren in aanvullende producten om te gebruiken in mijn praktijk. Sinds kort maak ik dan ook gebruik van geuren en geurfrequenties bij een sessie of behandeling. En onlangs heb ik zelf een aantal ‘onmisbare’ zalfjes en composities gemaakt met pure producten en heerlijke geuren.

In eerdere nieuwsbrieven schreef ik over het effect van gezonde voeding en kruiden/fytotherapie op je welzijn, en over hoe kleuren en getallen je leven kunnen beïnvloeden. In deze nieuwsbrief geef ik je informatie over hoe etherische oliën en hun geur een positieve invloed hebben op jouw gezondheid èn hoe ik daar in mijn praktijk gebruik van maak.

 

Lees verder hoe etherische oliën invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid!

 

Wat zijn etherische oliën

Etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, zijn zeer vluchtige oliën die sterk ruiken. Ze bestaan uit een specifiek (geurend) en heilzaam deel van een plant. Het is een zeer geconcentreerde oplossing, omdat dit deel door middel van een speciale extractie methode uit de plant wordt gehaald. Hierdoor blijft de optimale geur en frequentie behouden.

Bekende etherische oliën zijn bijvoorbeeld Roos, Wierook, Lavendel en Sandelhout.

 

De heilzame gezondheidswerking van etherische oliën

Onderzoek heeft aangetoond dat positieve gedachten (of gebeden), goede voeding ÈN etherische oliën een heilzaam effect hebben op het lichaam. Door in aanraking te komen met een etherische olie, bijvoorbeeld via inhalatie (longen) of massage (huid), kan een ziek lichaam of geest sneller herstellen.
Hoe werkt dat…:

Trillingsgetal (frequentie)
Ieder element heeft een trilling. Deze is afkomstig van de atomen waaruit het bestaat. Dat is een natuurkundig fenomeen en geldt voor alle materie zoals bijvoorbeeld hout, steen, plastic, metaal, dieren, planten, bloemen, kruiden, voedsel en de mens.
De atoom trillingen bestaan uit elektrische energie die, hoewel niet zichtbaar met het blote oog, te meten is met bepaalde apparatuur. Hierdoor is het trillingsgetal van vele elementen bekend geworden. Een trillingsgetal, ook wel frequentie genaamd, wordt uitgedrukt in Herz (Hz).

Trillingsgetal van het menselijk lichaam
Een gezond lichaam heeft ook een bepaald trillingsgetal. Ziekten of andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid hebben een lagere trilling dan het gezonde lichaam. Het lichaam gaat, na de infectie of inname van die stof, mee omlaag in die trillingsfrequentie en heeft een periode van herstel nodig om weer op het gezonde trillingsniveau te komen. 

Trillingsgetal van etherische olie
Ook iedere etherische olie heeft een specifiek trillingsgetal. Deze zijn over het algemeen hoger in frequentie dan die van een gezond menselijk lichaam. Iedere etherische olie heeft daarom een zeer sterke algemeen positieve werking op lichaam en geest.

De heilzame werking van etherische oliën
Lichamelijk of geestelijk herstel kan door etherische oliën ondersteund worden door te helpen om het trillingsniveau te verhogen. Wanneer het lichaam -of de geest- in aanraking komt met een etherische olie zal het weefsel van het lichaam mee gaan trillen met de hogere frequentie van de olie. Hierdoor komt het weer (makkelijker) op de natuurlijke -gezonde- frequentie. En dat gebeurt al binnen enkele minuten!

Omring jezelf met een etherische olie die je lekker vindt ruiken, want naast dat je wellicht blij wordt van de geur, werkt deze sowieso op jouw geestelijk en/of lichamelijk welbevinden.

Elementen en hun trillingsgetal
Voor de nieuwsgierigen onder ons, volgt hieronder een tabel met het trillingsgetal van een aantal elementen, waaronder etherische oliën, voedsel en een lichaam bij gezondheid en ziekten. Het trillingsgetal van is uitgedrukt in mega-Hz (MHz):

Element                                    Trillingsgetal/Frequentie
Etherische oliën                                52-320 MHz
         Roos                                            320 MHz
         Wierook                                      147 MHz
         Lavendel                                     118 MHz
         Kamille                                        105 MHz
         Citroenmelisse                            102 MHz
         Jeneverbes                                   98 MHz
         Sandelhout                                   98 MHz
         Pepermunt                                    78 MHz
         Basilicum                                      52 MHz
Gezond lichaam                                 62 – 78 MHz
Verkoudheid / Griep                          ± 57 MHz
Ziek lichaam                                      < 52 MHz
Bij kanker                                          ± 42 MHz
Als iemand sterft                                ± 25 MHz
Verse kruiden                                     20 – 27 MHz
Droge kruiden                                    12 – 22 MHz
Verse producten                                < 15 MHz
Verwerkt / ingeblikt voedsel               0 Hz

 

Gebruik van etherische oliën bij Je Pure Zelf

Omdat ik verzot ben op lekkere pure geuren en natuurlijke producten, heeft dit mij geïnspireerd, om ook in mijn praktijk aan de slag te gaan met heerlijke en helende geuren en oliën.

Gebruik van geurfrequenties in mijn praktijk
Sinds kort kan er, tijdens een coachsessie of helende behandeling, gebruik gemaakt worden van etherische oliën en helende geurcomposities.
Als je dit wenst kan er één op gevoel worden gekozen of ik test uit welke het beste bij jou past op dat moment. Hierdoor wordt het een heel persoonlijke aanvulling op de behandeling/sessie.

* Etherische oliën worden gebruikt via een verdamper of geursteen, en vullen zo de hele ruimte met die specifieke helende geur. Ik heb er meer dan 15, dus zeker één waar jij je fijn bij voelt.

* Helende geurcomposities zijn aanwezig in een spray flacon en speciaal ontworpen voor bijvoorbeeld het Helen van trauma’s, om Verbinding te maken, of juist Los te laten, om Koorden te verbreken, Balans te vinden, het ontdekken van je Innerlijk Kind of Eigen liefde, om te Transformeren of om je Veilig en Beschermd te voelen. Ik heb meer dan 30 verschillende sprays, dus is er vast wel eentje die goed aansluit bij wat jij wilt bespreken.

 

Pure Zalfjes te koop in mijn praktijk

Onlangs heb ik een middag mijn keuken omgetoverd tot zalfjes-maak-laboratorium en heb ik een aantal ‘onmisbare’ zalfjes en composities gemaakt.
Ik werd er erg blij van (ook van het resultaat).

Dit zijn ze geworden:

 • EHBO body butter

Een gelei achtige body butter met o.a. Calendula- en Arnica olie en de etherische oliën Lavendel en Pepermunt. Het smeert gemakkelijk, ruikt lekker fris, en wordt goed opgenomen door de huid. Het stimuleert de doorbloeding van spieren en gewrichten en werkt spierontspannend. Het helpt tegen stramme en stijve spieren, kneuzingen, bloeduitstortingen en stootwonden. Het helpt bij de genezing van wonden en tegen een onrustige en onzuivere huid. En door de Pepermunt olie werkt het ook verkoelend, voor bijvoorbeeld zonnebrand of pijnlijke insecten/kwallen beten. Heel veelzijdig en onmisbaar in je EHBO kastje, onderweg of op vakantie.
De ervaringen zijn: “smeert lekker”, “ruikt heerlijk”, “is echt verkoelend”, “helpt tegen jeuk”, “minder spierpijn na het sporten”, “knie doet minder pijn”.

 •  Honingzalf

Een bijna vloeibare zalf met (rauwe) Honing, Sheaboter en Palmarosa etherische olie. Een zeer goede zalf voor wondgenezing en voor verlichting van eczeem en schimmelinfecties (zoals voetschimmel, of het voorkomen daarvan). Dus ook handig voor alle zwembad uitstapjes.
De ervaringen zijn: “eczeem en jeuk verdwijnt”, “had ik eerder moeten smeren”.

 • Gezichts- / Huidolie

Een makkelijk smeerbare olie die de huid versterkt en verjongd. Met Rozenbottel- en Duindoorn olie en de etherische olie Roos. Het ruikt heerlijk en het verzacht huidstriemen, striae, rimpels, kraaienpootjes en ander huidverouderingstekens. Kan ook gebruikt worden als toevoeging in je eigen favoriete dagcrème.

De ervaringen zijn: “niet vet, trekt lekker in”, “mijn huid vind dit fijn”.

 • Anti-Teken olie

Ben je gevoelig voor teken? Of wandel je vaak in de natuur? Dan is dit ideaal voor jou. Het bevat wel 9 (!) etherische oliën, waaronder Citronella, Lavendel en TeaTree. Te gebruiken op polsen, enkels en kuiten voor dat je gaat wandelen. Kan ook gebruikt worden voor de hond.
De ervaringen zijn: “nog geen teek gezien en ruikt ook lekker”.

 • Zuiverende reinigingsspray

Wil je graag een wat natuurlijker product om je handen te reinigen? Of heb je behoefte om een ruimte te zuiveren? Dan is deze zuiverende reinigingsspray iets voor jou. Je sprayt heel gemakkelijk wat op je handen of in je woon- of werkruimte. De geur is neutraal-fris vanwege het gebruik van de etherische oliën Citroen, TeaTree, Tijm en Den.

 

Ben je geïnteresseerd om zo’n wonderlijk zalfje of olie ook eens te proberen?
Laat het mij weten: spreek me aan, of stuur een email.

 

Ik hoop je opnieuw te hebben geïnformeerd en geïnspireerd.

Hartelijke groet Jessica

 

 

Bron vermelding:

 

 

Nog meer informatie…

Voor iedereen die nog meer wilt lezen, volgt hieronder informatie over een paar van mijn favoriete producten.

Hoewel ik echt niet alle eigenschappen van alle oliën en kruiden kan benoemen, deel ik toch graag een paar van mijn favorieten met je. Heb je onderstaande in huis, dan is je EHBO trommel zo goed als compleet 😊…

 

Mijn favoriete olie, kruid of plant

 • ALOE-VERA Een tropische vetplant die al eeuwen wordt gebruikt om haar medicinale werking. Het stimuleert de werking van het immuunsysteem, het heeft een ontsteking verminderende werking en een anti-histamine werking. Het bevordert de genezing van (zonne-brand)wonden, en voor een ontsmettende of verkoelende variant voeg je er zelf lavendel olie of Pepermunt aan toe. Verder heeft het een gunstige invloed op de werking van de spijsverteringsorganen en het werkt goed tegen droge en schrale plekken op de huid. Hierdoor is dit vocht-inbrengend wonder een belangrijk ingrediënt in cosmetica producten en voedingssupplementen.
  Ik gebruik een 98% gel als aftersun.
 • CITROEN (Citrus limonum): De vrucht bevat veel vitamine C en uitgeperst is het ook te gebruiken als ontvettend middel voor in je keuken. Citroen olie is verfrissend en zuiverend. Het werkt anti-septisch en is desinfecterend.
  Ik gebruik een paar druppels in mijn schoonmaak-sopje.
 • EUCALYPTUS (Eucalyptus globulus). Een prima olie in de strijdt tegen infecties en virussen en een uitstekende pijnbestrijder. De Aboriginals gebruikte het als algemene remedie bij verkoudheid, koorts, slangenbeten, reumatiek en spierpijn.
  Ik gebruik een paar druppels in mijn dweil-sopje.
 • GERANIUM (Pelargonium graveolens). Een ontspannende, verwarmende en frisse geur, die harmonie schenkt voor de mens, maar insecten op afstand houdt. Het wordt veel gebruikt in de cosmetische industrie omdat het de talgproductie reguleert en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
  Ik neem ‘m op vakantie mee om te kunnen verdampen tegen insecten.
 • GOUDSBLOEM (Calendula officinalis): Een “fytotherapeutisch jodium” dat je dus kunt gebruiken voor allerlei wondjes en huidklachten, zoals littekens, brandwonden, schaaf- en snijwonden, slecht helende wonden of doorligwonden. Het kruid stimuleert de afvoer van afvalstoffen, versnelt het herstelproces van de huid en is ontstekingswerend. In een balsem is het onder andere ook te gebruiken tegen luieruitslag en schaafwonden.
  Een tube van VSM zit standaard in mijn EHBO trommel.
 • KAMILLE -Grote/Dubbele of Echte- (Anthemis nobilis / Matricaria chamomilla): De beste olie tegen allergieën. Goed tegen pijn in spieren en organen. Verzachtend bij geïrriteerde ogen. Kalmerend bij spijsverteringsstoornissen en lever en milt problemen. Goed bij littekens, eczeem, gevoelige huid, blaren en snijwonden.
  Ik gebruik deze als thee, of als extra ingrediënt bij een stoombadje.
 • LAVENDEL (Lavendula officinialis, Lavendula angustifolia, Lavendula vera): Eén van de nuttigste oliesoorten. Het werkt zowel normaliserend, pijnstillend (ook bij hoofdpijn/migraine), antiseptisch, antibiotisch, antidepressief, antibacterieel, decongestief (anti-stuwing) als kalmerend. Maar het kan ook het evenwicht herstellen om psychisch weer in balans te komen. Te gebruiken in bad, als inhaleringsmiddel of op de huid. De enige olie die veilig zo op de huid kan worden gebruikt, vooral bij (1e graads) brandwonden. Het helpt littekenvorming voorkomen en bevordert het genezingsproces van wonden en in combinatie met 1 druppel Pepermuntolie kan het dienst doen als koud kompres.
  Ik druppel wat op een doekje of wattenschijfje en bewaar deze in mijn kleidingkast of bij mijn herbruikbare-mondkapjes. Ik gebruik het ook op mijn huid tegen insectenbeten en ander jeuk.
 • ROOS (Rosa centifilolia / Rosa damascena): Een fijne vrouwelijke geur, die veel gebruikt wordt in cosmetica producten en parfums. Het is een zeer sterk antiseptisch extract en ook krachtig tegen depressies. Het is zeer geschikt voor de oudere huid en huidontstekingen, en heeft een positief effect op de vrouwelijke geslachtsorganen.
  Ik voeg een paar druppels toe aan mijn huidverzorgingsproduct.
 • ROZEMARIJN (Rosmarinus officinalis). Versterkend en stimulerend, vooral nuttig voor mensen met een lage bloeddruk (hypotensie). Wordt gebruikt om een zwak geheugen op te frissen. Ook veel gebruikt in de keuken en als ingrediënt in parfums en andere cosmetica zoals shampoo.
 • VALKRUID (Arnica montana): Deze olie (of verwerkt in een zalf) stimuleert de doorbloeding van spieren en gewrichten wat de genezing ondersteunt. Helpt tegen stijve en stramme spieren en heeft een gunstige werking bij spierletsel, kneuzingen, bloeduitstortingen en stootwonden. Maar werkt ook heel goed opwarmend bij koude voeten en als opwarmende sportmassage.
  Een tube van VSM zit standaard in mijn EHBO trommel tegen stootplekjes.
 • WIEROOKHARS (Bowwelia theriferia / Boswelia carteri): Een warme kruidige olie die verzachtend en kalmerend werkt. Hierdoor geschikt voor de geest om de ademhaling te verdiepen, bijvoorbeeld bij meditatie (verdampen) als voor de ouder wordende huid/rimpels (in een crème). Werkt ook zuiverend om een kamer te ontsmetten.
  Ik voeg een paar druppels toe aan mijn gezichtsverzorgingsproduct als kuur.
 • TEA TREE (Melaleuca alternifolia). Een zeer bijzondere olie die, alleen te vinden in Australië, minstens 48 verschillende organische bestanddelen bevat, waaronder enkele die verder zelden of nooit worden aangetroffen. De alternifolia variant is niet giftig en zeer huidvriendelijk, maar wel bijzonder sterk antiseptisch. Tea tree is de beste vluchtige olie in de strijd tegen virussen en is ook effectief tegen bacteriën en schimmels. Het is een krachtige stimulans voor het afweersysteem en werkt verkoelend. Het heeft een lange lijst met toepassingsmogelijkheden welke onder andere omvat: brandwonden, insectensteken, huisirritaties (hoewel allergische reacties kunnen ontstaan bij de zeer gevoelige huid), vaginale infecties, reumatische pijn, mondzweren, catarre, koortsuitslag rond de mond, keelpijn en andere klachten rond de luchtwegen.
  Ik voeg een paar druppels toe aan een sprayflesje met ethyl-alcohol voor het reinigen en zuiveren van mijn handen of de woon/werkruimte, of in mijn aromabrander wanneer er een ‘verkoudheid in de lucht hangt’.

Zoals je ziet, een heel scala aan mogelijkheden.

 

Puntjes van aandacht!

De werking van de Plant/Kruid of Olie welke ik hierboven heb weergegeven, is bijvoorbeeld bij gebruik als thee of spoeling of is de eigenschap van het pure product. Het is mijn bedoeling om je te informeren over de geneeskracht van dit natuur wonder. Wil je zelf planten, kruiden of etherische olie gebruiken laat je dan goed informeren over de toepassing, werking, gebruik en contra-indicaties, bij voorkeur via een cursus of bij een Aromatherapeut!

Natuurlijk kun je kant en klare producten (gekocht bij bijvoorbeeld een drogist) gewoon gebruiken, desgewenst na een gesprek met de verkoper en/of het lezen van de bijsluiter.

 

Daarnaast is het belangrijk om het volgende te weten bij het gebruik van etherische olie:

 • Het wordt afgeraden om etherische oliën in te nemen.
 • Veel etherische oliën hebben een contra-indicatie, zoals Pas op bij: hoge bloeddruk, zwangerschap of (kleine) kinderen, huisdieren, zonlicht/UV, huidgevoeligheid, in combinatie met (homeopathische) medicijnen, etc.
 • Het wordt afgeraden om oliën lukraak te combineren: sommige versterken elkaar en sommige verzwakken elkaar, of resulteren in een contra-indicatie.
 • Indien je een olie gebruikt kies dan het liefst voor een natuurzuivere (biologische) variant. Deze bevat het meest natuurzuivere product en is dus het meest vrij van overige gifstoffen of chemicaliën.
 • Let op: vrijwel alle etherische oliën kunnen niet puur gebruikt worden op de huid. Verdun de etherische olie bij gebruik op de huid in een basisolie, zoals bijvoorbeeld Jojobaolie, Amandelolie of Druivenpitolie. Doe dit ook wanneer je nog geen ervaringen hebt met het gebruik van etherische oliën, laat je goed voorlichten en win desgewenst advies in bij een Aromatherapeut.
 • Etherische oliën kunnen snel doordringen in het lichaam wanneer ze worden toegepast. Aangebracht op de huid van de voetzool zal het binnen 3 seconden in het lichaam aanwezig zijn en binnen 21 minuten in ieder lichaamscel. Ze zullen actief aanwezig zijn, daar waar de behoefte is.
 • Etherische oliën blijven ongeveer 20 minuten tot 2 uur aanwezig in het lichaam en laten geen residu achter. Het is wel nodig om de genezing door etherische oliën te ondersteunen door het verlangen om te willen veranderen of genezen, anders zal de verhoogde trilling weer snel afnemen.
 • Wanneer een olie ongemak veroorzaakt bij gebruik, kan dat komen doordat het lichaam aan het ontgiften is. Stop daarom, voor korte tijd, zodat het lichaam niet te snel ontgift of verdun de olie nog wat verder door totdat het lichaam de afvalstoffen goed kan afscheiden.
 • Belangrijk is dan ook om ook altijd voldoende water te drinken, zodat afvalstoffen gemakkelijk kunnen worden afgevoerd.

 

2 thoughts on “Heilzame werking van etherische oliën

 1. Hoi Jessica,
  Leuk om te lezen. Verkoop je ook verdampers En heb je daar afbeeldingen van?
  Ben gek op geurtjes in huis.
  Waaronder eucalyptus, wierook, vanille

  1. Dag Tineke,
   leuk om te horen dat ook jij gek bent op lekkere geurtjes in huis.

   Helaas nee, ik verkoop geen verdampers.
   De meest simpele vorm verdampers gaan met een waxinelichtje en daarboven een bakje waar je water in doet en een lekkere geur.
   Deze zijn op heel veel plekken te koop, waaronder drogisterijen, Xenos of BodyShop.
   Er zijn ook verdampers op stroom, vaak met een lichtje erin. Deze kun je ook op veel plekken kopen, ook online, bij bijvoorbeeld Happinez, Rituals of AromaLifestyle.

   Ik verkoop ook geen flesjes met etherische olie. Maar wellicht als er meer vraag naar is… Wie weet.

   Bedankt voor je reactie, groetjes Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *