MEDITATIE – juist voor jou, juist nu !

MEDITATIE – voor het versterken van je weerbaarheid

 

Hoe  BEWUST ZIJN  je mentale en fysieke gezondheid kan versterken.

 

Ik merk dat velen tegen hun grenzen aan het aanlopen zijn.
In mijn praktijk ondersteun ik ook door middel van ontspannings- en bewustwordingsoefeningen, maar omdat deze vanwege de COVID regels gesloten is (red. Q1 2021), publiceer ik daarom deze nieuwsbrief met informatie over meditatie inclusief een aantal oefeningen die je gemakkelijk zelf kunt doen. Zodat ik je toch een beetje vanuit huis kan ondersteunen, mocht je daar behoefte aan hebben. Veel lees- en ontspannings-plezier.

 

Meditatie wat is het eigenlijk? En voor wie?

Is het bezigheidstherapie voor spirituele mensen, monniken en zwevers?
Is het iets voor mensen die gestrest zijn, een burn-out hebben of het geestelijk moeilijk hebben?
Voor de gedreven ondernemer of de hardwerkende mens?
Of… misschien toch  gewoon (ook) voor de ‘normale weldenkende’ mens.

 

Wanneer je in harmonie bent met jezelf, kun je helder denken en voelen.
Je bent beter afgestemd op je eigen innerlijke behoeften.
En je voelt minder emotionele of geestelijke weerstand. Je bent en wordt weerbaarder.

Meditatie doet dat met je! Hoe zit dat?

 

Onze geest kan onze beste vriend zijn, of onze ergste vijand. Als het vanbinnen rammelt, zal het vanbuiten sputteren. Training van de geest, door middel van meditatie, blijkt van onschatbare waarde bij de aanpak van de innerlijke oorzaken van lijden, zoals bijvoorbeeld piekeren, stress, je down voelen of beren op de weg zien.

 

Mijn hoofd lijkt non-stop ‘aan’ te staan. En soms heb ik dat helemaal niet door, maar soms ook wordt ik er helemaal gek van, en de onrust die ik dan ervaar lijkt zich dan te gaan vast zetten in mijn lijf. Ik heb gemerkt dat even een momentje ‘mediteren’, een momentje tot mijzelf komen, mij dan enorm helpt!

Ik heb mediteren even tussen aanhalingstekens gezet, omdat ik daarmee wil aangeven dat ik hiermee geen hoogstandje bedoel. Het helpt mij bijvoorbeeld al als ik maar even 5 minuten mijn aandacht bewust ergens op richt. Zittend of liggend, thuis of in de trein. Ik richt mijn aandacht dan bijvoorbeeld op mijn ademhaling, of op een afbeelding of een kaarsvlam. Het kan mij ook helpen om juist even heel bewust mijn gedachten te volgen, of te luisteren naar een geleide meditatie via YouTube of SoundCloud.
Ik wil maar zeggen… het hoeft niet lang te duren of op een serieuze plek plaats te vinden om er toch baat bij te hebben.

 

Net zoals je je lichaam kunt trainen, kun je ook je hoofd ‘trainen’ (of leren) om rust te vinden. En deze rust heeft uiteraard invloed op je geest, maar ook op je lichamelijk welbevinden.

Menig onderzoek geeft ook aan dat je geen monnik of mediterend ‘topatleet’ hoeft te zijn om de effecten van meditatie te ervaren. Vijf tot twintig minuten per dag helpt al bij het verminderen van angst en stress en het versterken van het immuunsysteem en je emotionele evenwicht.

 

Mediteer iedere dag 5 tot 20 minuten.
Behalve wanneer je daar geen tijd voor hebt, mediteer dan 1 uur …!

 

Lees verder hoe meditatie werkt en wat het voor jou kan doen.
Mèt, helemaal onderaan, makkelijke oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

En als je niet verder wilt lezen… speciaal voor jou deze Turbo meditatie:

  1. Sta even stil en sluit je ogen
  2. Adem krachtig in en uit (3x)
  3. Open je ogen en glimlach

Herhaal dit elke ochtend ! (of zo vaak als nodig is)

 

Meditatie

Het doel van meditatie is om je geest zacht en handelbaar te maken, zodat je de keuze kunt hebben om je te concentreren of juist te ontspannen, en vooral om je geest te bevrijden van mentale kwellingen en verwarring.

Meditatie is een fijne manier om de dag energiek mee te beginnen of om de nacht rustgevend tegemoet te gaan. Het verhoogd namelijk het energieniveau, het vergroot je focus en het creëert helderheid van geest.

Daarnaast zorgt het voor een momentje van rust, iets dat het menselijk lichaam en de geest simpelweg nodig heeft. Met rust bedoel ik een paar minuten per dag lichamelijke én geestelijk pauze: even met jezelf, een moment van bewust zijn.

 

Meditatie en je brein

Ieder van ons wil gelukkig zijn. We willen ons vrolijk, gezond, energiek, geliefd, ontspannen, sterk, wijs en gewaardeerd voelen. Toch?

De vraag hierin is: Hoe doen we dat? Nu, dat begint allemaal in het brein.

Hoewel de darmen veel invloed hebben op ons brein, via onze voeding en daarmee ook invloed hebben op onze gemoedstoestand, kun je je mind ook beïnvloeden door voldoende slaap en met meditatie!

Onze hersenen zijn door de eeuwen heen geprogrammeerd om alert te zijn voor zowel positieve als negatieve prikkels. Zo leerden onze voorouders in de oertijd dat ze konden overleven door het plukken van bessen en het jagen op kleine dieren, maar dat ze zich uit de voeten moesten maken wanneer grotere en wildere dieren hun pad kruisten. Omdat ons brein door alle jaren heen meer ontwikkelde en steeds complexer werd, werd ook dat ingebouwde overlevingsmechanisme veel ingenieuzer. Ons brein leerde zintuigelijke prikkels zoals beelden, geluiden en geuren in snel tempo analyseren, om er vervolgens vlug op te kunnen anticiperen.

Het hyperontwikkelde overlevingsmechanisme is ook de reden waarom we het als mens zo ver geschopt hebben. Maar helaas ook anno 2020 dat we continu kampen met stress en gepieker. Het ingebakken overlevingsmechanisme is zo complex geworden dat ons brein geen enkel moment van de dag nog stilstaat. Zelfs niet als we ’s nachts in bed liggen: hoe vaak lig je niet te woelen omdat je hoofd nog vol is van allerlei gedachten?

Ons innerlijk overlevingsmechanisme is dolgedraaid en we kunnen het brein niet meer ‘uit’ zetten. Letterlijk: zelfs het deel van het brein dat actief is bij piekerende gedachten, blijft zelfs bij coma patiënten deels doordraaien.

Gelukkig is er een ‘reset-knop’.

Dankzij decennialang onderzoek op basis van samenwerking tussen de westerse psychologie en neurologie en de contemplatieve wereld daarbuiten, is geleerd dat meditatie een manier kan zijn om dat ingebouwde en dolgedraaide overlevingsmechanisme – die interne dialoog, dat stemmetje dat permanent tegen jezelf praat, die irreële gedachten – weer onder controle te krijgen.

 

Mediteren reset je brein

Door te mediteren leer je je brein te resetten en te herprogrammeren. En gelukkig is mediteren niet moeilijk, niet vast omlijnd en voor iedereen op zijn eigen manier te doen.

Om bewust te kiezen om kalm te blijven en vat te krijgen op die eindeloze stroom aan gedachten in je hoofd. Op die manier kan meditatie een oplossing bieden voor moderne problemen zoals stress en stress-gerelateerde aandoeningen, angst, emotionele en mentale problemen, concentratieproblemen, depressie en burn-out, slapeloosheid, chronische pijn, problemen met het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, een gebrek aan algemeen welzijn en welbehagen en een gebrek aan liefde, begrip en empathie.

Met andere woorden: door je brein anders te leren gebruiken, het te herprogrammeren en bepaalde delen meer te ontwikkelen, kies je er eigenhandig voor om gelukkiger te zijn.

Niet enkel de gebeurtenis is belangrijk, maar hoe je deze beleefd.

 

Door deze Nieuwsbrief te lezen, zet je al de eerste stap naar een kalmer, meer ontspannen, bewuster en positiever leven.

Jouw geluk ligt dus binnen handbereik.

 

Wat is meditatie?

Er bestaan heel wat misvattingen over wat meditatie is.

 

Om antwoord te geven op wat meditatie is, wil ik graag eerst verduidelijken wat meditatie zeker niet is:

  • Meditatie ≠ Origami

Er bestaat niet zoiets als een verplichte of ideale houding. Je kiest zelf of en hoe je zit, ligt, staat of beweegt.

  • Meditatie ≠ Religie

Het beoefenen van meditatie staat geheel los van enige levensovertuiging of geloof. Het is eerder een handige set tools om beter en bewuster te leven.

  • Meditatie ≠ Zweverig

Hoe aards of spiritueel je wilt omgaan (met meditatie of wat dan ook) bepaal je helemaal zelf.

  • Meditatie ≠ Opgelegd nummertje

Je doet het waar en wanneer je wilt, op de manier die voor jou het beste aanvoelt. Er is geen goed of fout.

  • Meditatie ≠ One size fits all

Er zijn heel veel verschillende vormen van meditatie, het kan dus even zoeken zijn wat voor jou past.

  • Meditatie ≠ Sektes of goeroes

Er is veel informatie te vinden over meditatie en ook kun je je ergens bij aansluiten (live of via internet). Geïnspireerd zijn is echter niet hetzelfde als iemand blindelings volgen, vertrouwen of te aanbidden. Mediteren betekent ook kritisch blijven, je hoofd erbij houden en vertrouwen op je eigen gevoel.

  • Meditatie ≠ Ver-van-je-bed show

Zonder dat je het je misschien realiseert kom je in het dagelijks leven vaak in aanraking met de meditatieve staat van bewust-zijn: denk maar eens aan iets dat je proeft en dat je onwijs lekker vind, dat je luistert naar muziek die je in vervoering brengt of dat je in opperste concentratie je sport beoefend.

  • Meditatie ≠ Lezen over meditatie

Ergens over lezen, is iets heel anders dan het daadwerkelijk beleven. Je weet pas hoe het voor je voelt en wat het met je doet, als je het doet.

 

Maar wat is meditatie dan wel?

Mediteren betekent niets anders dan aandacht besteden aan en inzicht krijgen in de werking, de ontwikkeling en de gezondheid van je hersenen en je bewustzijn, wat uiteindelijk bijdraagt tot een beter algemeen gevoel van psychologisch welzijn en geluk.

Kort gezegd: Meditatie is bewust aandacht besteden aan je bewust-zijn.

Mediteren helpt je bewuster om te kunnen gaan met jezelf en je omgeving, je emoties, je perceptie en je gedachten. Het is een eenvoudige manier om je hersenen te trainen bewuster in het leven te staan en beter om te gaan met de soms stresserende momenten in je bestaan.

Meditatie is als sport, maar dan voor je hersenen. Net zoals sport een verzamelnaam is voor de verschillende manieren waarop je je lichaam kunt trainen, is meditatie een verzamelterm voor de verschillende manieren waarop je je hersenen kunt trainen. Net zoals je kan kiezen voor een bepaalde sport, kun je ook een meditatievorm naar keuze aanleren en beoefenen op verschillende niveaus. En ook net zoals je bij sport de ene keer voldoende hebt aan een beetje beweging en je jezelf de volgende dag twee uur lang in het zweet werkt, kun je bij meditatie ook de ene dag een paar minuutjes een simpele meditatie doen en de dag daarop heel bewust twintig minuten uittrekt voor een uitgebreide oefening.

Meditatie gaat gerust niet altijd vlekkeloos. Het is heel normaal dat tijdens het mediteren je gedachten afdwalen: Welke afspraken heb ik vandaag? Hoe laat begint die Zoom-meeting ook alweer? Wat eten we vanavond? Etc.

Beseffen dat je je focus bent verloren, is niet falen in meditatie. Het is juist een teken van succes: zodra je beseft dat je aandacht is afgedwaald, is het namelijk de bedoeling om die aandacht opnieuw op dat object of op de prikkels om je heen te vestigen. Zo simpel is het en zo makkelijk kun je leren om je brein te trainen.

 

Verschillende meditatie vormen

Er zijn vele vormen van meditatie, maar ik wil je voor nu graag laten kennismaken met de volgende 3 vormen. Ze zijn heel gemakkelijk om als oefening aan je mee te geven, omdat ze kort zijn en je ze gemakkelijk thuis (of op een andere plek) kunt doen.

 

Oefening in Bewust-zijn

Even een proeverijtje vanuit de Mindfulness om mee te beginnen, letterlijk en figuurlijk: Neem even een stukje van je favoriete chocolade of bijvoorbeeld een lekkere kop thee. Kijk er eerst aandachtig naar, ruik eraan, neem diep adem, proef met mondjesmaat. Probeer echt te focussen op wat je doet en ervaart: wat ruik, proef, smaak, denk en voel je? Merk op hoeveel bewuster je van dat stuk chocola of die kop thee kunt genieten en hoe meer je het waardeert, dan wanneer je het in snel tempo, automatisch en reflexmatig naar binnen slokt.

Dat is meditatie: een simpele oefening in bewust-zijn.

 

*Gerichte aandacht-meditatie

Wanneer je aan gericht aandacht-meditatie doet, richt je tijdens de hele meditatiesessie al je aandacht op één object. Dat specifieke aandachtspunt zou je ademhaling kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een kaarsvlam, de ondergaande zon of pakweg een muziekstuk.

Stap 1. Zoek een rustig plekje en gaat daar in een comfortabele houding zitten, het liefst met een rechte rug.

Stap 2. Focus op één object, zonder daar verder over na te denken.

Stap 3. Houd je aandacht zo goed mogelijk op het object: hoe ziet het object er uit, wat zie je allemaal aan het object, wat valt er aan op, etc.?

Hoe meer je aan deze vorm van gerichte aandachts-meditatie doet, hoe meer je leert die focus te beheersen, hoe minder je aandacht zal afdwalen en hoe minder je zult kampen met die eindeloze stroom van gedachten die je van je werk afhouden, je slaap verstoren of je hoofd op hol laten slaan.

Het helpt je op termijn ook om aandachtiger te zijn in het dagelijks leven en een groter concentratievermogen te krijgen. Je creëert dus een grotere controle over je bewustzijn en daarmee ook meer beheersing van je emoties, je gedachten, je perceptie, je stressniveau, pijn en geduld.

 

*Open aandacht-meditatie

Het tegenovergestelde van gerichte aandacht is open aandacht. Bij deze techniek is het juist de bedoeling om het brein open te stellen: je bewust te worden van alle prikkels om je heen, zonder daar een oordeel over te vellen of er dieper op in te gaan. Observeren is het sleutelwoord.

Stap 1. Zoek een rustig plekje en gaat daar in een comfortabele houding zitten, het liefst met een rechte rug.

Stap 2. Focus op één object of zet je geest open voor alle prikkels om je heen, zonder een oordeel over te vellen.

Stap 3. Houd je aandacht zo goed mogelijk op de prikkels om je heen gevestigd: wat hoor je, wat hoor je allemaal nog meer, wat zie je, wat ruik je, wat voel je, etc.?

Hoe meer je aan deze vorm van open aandacht-meditatie doet word je perceptie verbetert en word je je bewuster van zowel interne prikkels en ervaringen (geur, geluid) in het hier en nu. Zo zul je op termijn leren om te leven in het moment en aandacht te hebben voor wat er hier en nu gebeurt, en niet langer vast te hangen aan zaken uit het verleden of zorgen voor de toekomst.

 

Zoals ik al schreef is het heel normaal dat je aandacht afdwaalt. Dat opmerken en daarna opnieuw je focus naar je aandachtspunt brengen, is deel van de oefening.

 

*Geleide meditatie

Bij een geleide meditatie wordt een verhaal vertelt die je met gerichte aandacht kunt volgen. Vaak heeft het verhaal een bepaald thema zoals Ontspannen, Balans, Loslaten, Zelfvertrouwen, Emotionele Healing, voor Chakra’s etc.

Stap 1. Zoek een rustig plekje, zet de meditatie aan en gaat daar in een comfortabele houding zitten of liggen.

Stap 2. Focus op het verhaal.

Stap 3. Houd je aandacht zo goed mogelijk bij het verhaal en ervaar wat er met je gebeurt.

De meditaties zijn helend, ontspannend en makkelijk te volgen. Ze worden vaak begeleid met een rustgevend muziekje en je kunt ze verkrijgen op cd’s, mp3, of via Internet op bijvoorbeeld YouTube of SoundCloud.

 

Ik hoop dat ik je (een beetje) heb kunnen inspireren!

Maar wil je nog meer weten over meditatie… dan wil ik je graag wijzen op ‘Het no-nonsense meditatie boek‘ van Steven Laureys, waar ik veel van bovenstaande informatie uit hebt gehaald om jou te inspireren en bekend te maken met meditatie.

Ook gezonde voeding en voldoende slaap hebben invloed op je Mind en welbevinden.
In deze nieuwbrieven lees je daarover meer: Gezonde voeding en Belang van slaap.

Namasté  Jessica

 

Wens je ondersteuning?
Wil je graag onder mijn begeleiding ontspanning of meditatie ervaren?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Neem contact op !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *